facebook2

PetarMaric 01Petar Marić

Geboren in Belgrado (Servië) in 1990. Hij is al op 5 jarige leeftijd in contact gekomen met accordeon lessen in de "Dr.Vojislav Vučković" muziek school in Belgrado onder begeleiding van professor Aleksandar Nikolić met wie hij nog vaak gezamenlijke concerten geeft over de hele wereld. Na elementair en secondair muziek onderwijs genoten te hebben ging hij naar Parijs om zich verder professioneel te verbeteren op het gebied van variété muziek in samenwerking met professor Frederic Deschamps and professor Franck Angelis, een van de meest beroemde en invloedrijke professoren in de wereld op het gebied van de accordeon. Petar is momenteel bezig in Bratislava (Slowakije) met de afsluiting van zijn opleiding onder begeleiding van de eminente professor Tibor Racz.

Petar is winnaar van de grootste internationale competities voor accordeon spelers, zoals:
- CIA Coupe Mondiale (Wereldkampioen titel), Noorwegen - 2006
  (Junior categorie, genre: klassieke muziek)
- Internationaler akkordeon wettbewerb Klingenthal, Duitsland - 2009
  (Senior categorie, genre: variété muziek)
- CMA Trophee Mondiale (Wereldkampioen titel) Portugal - 2009
  (Senior categorie, genre: klassieke muziek)
- Citta Di Castelfidardo, Italië – 2009
  (Senior categorie, genre: klassiek and variété muziek)
- CIA Coupe Mondiale (2 Wereldkampioen titels), Kroatië - 2010
  (Senior categorie, 2 genres: klassiek en variété muziek)
- CIA Coupe Mondiale (Wereldkampioen titel), Italië - 2012
  (Elektronische muziek categorie).
- Primus Ikaalinen, Finland – 2014 (Populaire Muziek)

Door de Coupe Mondiale in 2012 te winnen in de elektronische accordeon muziek categorie, werd Petar de eerste deelnemer in de 65 jaar historie van de Coupe Mondiale die vier keer de Coupe Mondiale won.

Hij heeft de hoogste onderscheidingen ontvangen op het gebied van cultuur zoals 'Beogradski anđeo (Engel van Belgrado)', verleend door het Secretariaat voor Cultuur van de stad Belgrado, de Medallion of Stari grad municipality for muziekal contributions, Crown Prince Alexander Karadjordjevic Charter en nog vele andere onderscheidingen.
Naast klassieke muziek speelt hij ook een groot aantal virtuooscomposities uit het variété genre zoals muziek uit diverse landen en verschillende stijlen waarmee hij zijn publiek de attractiviteit en mogelijkheden van de accordeon als veelzijdig instrument aantoont. Het brede repertoire voor deze jonge artiesten biedt tegenwoordig ook nieuwe mogelijkheden: de elektronische accordeon en elektronisch geluid dat naar aller verwachting toch meer aandacht krijgt in de nabije toekomst.

Zijn liefde voor de accordeon, zijn uitzonderlijke talent, muzikaliteit en dominantie op het podium hebben hem bekend gemaakt over de hele wereld: in Finland, Noorwegen, Duitsland, Zuid Korea, Italië, Malta, Oostenrijk, Frankrijk, Griekenland, Groot Brittannië, Tsjecho-Slowakije, Polen, China, Australië, Nieuw Zeeland, Portugal, Spanje, Slowakije, Verenigde Staten van Amerika en zo verder.

Petar Marić speelt op, en is officieel promotor van, de volgende accordeon merken: Scandalli-Extreme, Hohner-Fun Flash and Roland-Fr8x.

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds
Scholten-Kammingafonds
Küchentreff Stadskanaal
SealteQ logo

Dankzij de financiële steun van sponsors, fondsen, vrienden en familie is dit evenement mogelijk.

Laatst bijgewerkt: 7-juni-2022

Tel. 06-83014316 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

footer-geertteis-k1