Select your language

Klank 01 NOVAMNationaal Accordeon ConcoursNationaal Accordeon ConcoursLogo Hohner

logo kunstraad CMYK 200x29

Dankzij de financiële steun van fondsen, sponsors, vrienden en familie kan dit evenement jaarlijks worden georganiseerd.

HohnerVerhoeven WitgoedServiceKüchentreff Stadskanaal   Muziekhuis Da CapoSternVelsibKüchentreff Stadskanaal

9e editie: Zondag 15 mei 2022

Groepsfoto De negende editie van het Internationaal Accordeonfestival in Theater Geert Teis in Stadskanaal is succesvol verlopen. De gecontracteerde artiesten waren allemaal present en dat is altijd spannend. Dat geldt met name voor de buitenlandse artiesten. De organisators Jac & Jeanne Puts hadden in samenwerking met het bestuur van de stichting internationaal accordeonfestival opnieuw een gevarieerd en boeiend programma weten samen te stellen met uitstekende accordeonisten en top musici uit binnen- en buitenland. Het programma was van 13.30-17.00 uur met één grote pauze 30 minuten. Hieronder ziet u enkele foto's gemaakt door Albert Engelse, grapho, Nieuw-Buinen.


01 P1012408 k1 Mathias Rugsveen uit Noorwegen.
De 18-jarige Mathias opende het festival met onder meer Konzertstück Op.79 (Final) - Carl Maria Von Weber en Barber in Seville - Giaochino Rossini, arr. Alexander Dmitriev. Hij speelt zowel klassieke als virtuose entertainment muziek. Zijn 1e set van 20 minuten speelde hij solo en in zijn 2e set speelde hij samen met de ritme sectie. Vanaf zijn 10e jaar heeft hij aan veel wedstrijden deelgenomen, zowel nationaal als internationaal, en hij heeft daarbij vele prijzen gewonnen om er enkele te noemen: 1e plaats Coupe Mondiale 2021 in München, Germany, Junior Virtuoso Entertainment en 2e plaats Tropée Mondial 2021, junior variété. We zullen in de toekomst nog veel van hem horen. Mathias is te vinden op facebook en hij heeft ook een youtube kanaal.

 02 P1012401 k1Jean Louis van Dam uit Nederland.
Jean Louis van Dam komt uit een muzikale familie en hij leerde accordeon spelen van zijn grootvader Coen van Orsouw. Jean Louis is een duizendpoot, hij speelt piano en accordeon is componist en arrangeur en hij is producer in zijn eigen homestudio en hij heeft zijn eigen CD label "I Say Music". In zijn 1e set speelde hij nummers als Liefde in Rhytm, m'n opa, La Mer en Bei mir bist du schon. Ook speelde hij de musette wals van Piet Verzijde met de titel "Coen".
In zijn 2e set speelde hij enkele medley's van bekende Nederlandstalige liedjes zoals Oh Johnny, Wat ben je toch veranderd in die jaren, In een rijtuigje en diep in mijn hart. Deze medleys nodigde het publiek uit om mee te zingen of neuriën en dat deden ze ook.
Website: https://www.jeanlouisvandam.nl/

03 P1012372 k1
Dantong Wang uit China.
Dantong Wang viel in de smaak bij het publiek door haar subtiele virtuoze spel en haar zang de prachtig combineerde met haar accordion. In de eerste set speelde ze met het combo van Bert van Erk en Rene van Astenrode onder meer Minor Swing van Django Reinhardt en Bossa Dorado van Dorado Schmitt. Erg gewaarderd werd ook het gevoelige nummer Hymne à l’amour van Edith Piaf met zang van haar Franse vriendin Maeva Araci. Haar tweede set speelde ze solo uit haar competitie repertoire met een mooie Medley de valses de Paris van Claude Thomain en La marche de Radetsky van Johann Strauss (Vater) in een arrangement van Dimitri Saussard. In 2021 won ze de 74e Coupe Mondiale in München en het 58th Internationaler Akkordeon wettbewerb Klingenthal beide in de category virtuoso entertainment.
Facebook: https://www.facebook.com/people/Dantong-Wang/100033950850241/

 04 P1012412 k1Maaike Bosscher en Gertie Bruin (NL).
Maaike en Gertie speelden één set van 20 minuten en dit werd goed ontvangen bij het publiek. Dit soort optredens maakt het programma ook breed en gevarieerd, met korte sessies zodat het niet gauw langdradig wordt. Deze twee akoestische instrumenten passen ook goed bij elkaar. Het was een jarenlange wens van mijn echtgenote Jeanne Puts-Leenaers om ook eens een harpiste op het podium te krijgen. Mede dank zij de zoektocht van Gertie Bruin is dat uiteindelijk gelukt. Zij openden hun optreden met het lied "Nocturne" van Rolf Løvland dat in 1995 het veertigste Eurovisiesongfestival won in Dublin. Zij sloten hun set af met het lied Ach Margrietje van Louis Neefs.
Website Maaike Bosscher: http://www.harpuithethart.nl/
Website Gertie Bruin: https://www.gertiebruin.nl/

03 P1012372 k1
Jan Timmer (NL).
De nu 18-jarige Jan Timmer uit Coevorden heeft al eerder op het podium in Stadskanaal gestaan, om precies te zijn in 2016, 2017, 2018 en 2020. In het begin met één nummer en zo langzaam naar twee nummers. Maar wij vonden het tijd om Jan één set van 20 minuten te laten spelen. En daarmee stond hij ook pontificaal op de flyer, poster en in het programmaboekje. Hij speelde onder andere El Caballero van Jules Vasseur en Hongaarse dans van Johannes Brahms. Maar zijn vertolking van Adios Nonino van Aster Piazzolla was het meest indrukwekkend. Wij mogen wel spreken van een zeer geslaagd optreden, proficiat Jan!


 04 P1012412 k1Bert van Erk (NL).

Bert studeerde klassieke gitaar aan het conservatorium in Amsterdam. Na te zijn overgestapt opde contrabas speelde hij samen met diverse artiesten, waaronder accordeonist Harry Mooten. Thans speelt hij onder meer in het Gronings Drie Sterren Trio met Gertie Bruin (accordeonist) en Don Hofstee (gitarist). Elke week op maandag in de concertzaal van Kunstencentrum Vrijdag in Groningen leidt hij de "Open Jazz Session", waarbij een mengeling van gevorderde muzikanten en beginners aanschuiven. Dit is het straatvoetbal in de muziek.

Zowel Bert als Rene zorgden ook nu weer voor een voortreffelijke ritmische en muzikale ondersteuning, waarbij ze goed gebruik wisten te maken van de ruimte die de accordeonisten hen boden om zo nu en dan te soleren.
website: https://www.bertvanerk.nl/

08 P1012333 k1 08 P1012329 b2 k1

Rene van Astenrode (NL).
René studeerde slagwerk aan de conservatoria in Groningen en Den Haag. Thans is hij in Groningen leider van het duo/kwartet Good Vibes dat ook eigen composities van hem speelt. Tijdens het festival viel René op met zijn virtuositeit op de vibrafoon. Met accordeonist Jean Louis van Dam speelde Rene twee nummers, La Mer – Charles Trenet, Albert Lasry en Bei mir bist du schön - Sholom Secunda op de vibrafoon. 
Website: http://www.renevanastenrode.nl/


 Muziekhuis Da Capo uit Nietap en kwartaaltijdschrift KLANK.

Omdat we onze oorspronkelijke datum van 6 maart wegens corona moesten verschuiven naar 15 mei, wat alleen al een heel gedoe is, bleek dat eigenaar Sjoerd van Muziekhuis Da Capo uit Nietap ook vanwege corona een datum had verschoven en ja hoor uitgerekend naar 15 mei. Muziekhuis Da Capo is een begrip in Noord Nederland voor accordeonisten met een geweldige service en klantvriendelijkheid. Toen kwam Millie Goumans, eindredacteur van KLANK hét kwartaaltijdschrift voor accordeon- en trekharmonicaliefhebbers, op het idee om enkele accordeons op te halen in Nietap. Zo gedacht zo gedaan, dus ben ik zaterdagmiddag 14 mei naar Nietap gereden en heb er 4 accordeons opgehaald en die stonden zondag 15 mei op de stand van KLANK waar Millie toezicht hield. Met dank aan Millie Goumans en Sjoerd.
Volgend jaar zondag 16 april 2023 komt Muziekhuis Da Capo weer met een grote stand.


 City Hotel Stadskanaal City Hotel StadskanaalAfsluiting.
Zo rond 17.00 uur werd deze prachtige muzikale middag afgesloten met alle deelnemers op het podium. Traditioneel werd het lied We'll meet again van Vera Lynn ingezet door de muzikanten. Mary Veldkamp uit Assen was weer bereid gevoden om dit lied te zingen, dank je wel Mary.

 10 DSC 0322 k1Organisatie en Presentatie:
Jac & Jeanne Puts m.m.v. de Stichting Internationaal Accordeonfestival.

Voor de organisators is het altijd weer een hele opluchting als alles vlekkeloos verlopen is, want er kan natuurlijk van alles en nog wat mis lopen met zo'n evenement. In juli 2017 hebben wij de stichting Internationaal Accordeonfestival opgericht met een bestuur bestaande uit 5 personen waaronder de accordeon docenten Gertie Bruin en Henk Puister en als penningmeester hebben we Gina Verhoeven bereid gevonden. Wij hopen hiermee de continuiteit van dit unieke accordeon evenement te verzekeren naar de toekomst. En bij deze een vriendelijk verzoek om voor de 10e editie die plaatsvindt op zondag 16 april 2023 minimaal één persoon mee te nemen uit uw familie- en/of kennissenkring zodat we de zaal beneden vol krijgen.

Met dank aan alle sponsoren en fondsen en iedereen die heeft meegeholpen om dit prachtige accordeon evenement mogelijk te maken.

Bij leven en welzijn hopen wij u weer te mogen ontvangen in het Geert Teis theater op zondag 16 april 2023
.

Jac & Jeanne Puts
Grootzeil 17
9501 JL Stadskanaal

Voor vragen of opmerkingen: Telefoon 06-83014316
                                                       of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.