Swingin' "Mary / Anies" en Pieter Bosma
Mary Veldkamp-Doek - 1939 Assen
8 Jaar was ze toen haar tante haar op het toneel zette, tijdens een zangwedstrijd in het toenmalige Concerthuis. Ze zong toen al de sterren van de hemel en won daarmee de eerste prijs. En dat is nog altijd zo. Mary, of beter gezegd ''onze Mary'' (voor de Jazzclub Assen), zingt al ruim 60 jaar in zalen, theaters, kroegen. Op buurtfeesten, bruiloften en partijen in Assen en wijde omgeving. Haar repertoire is enorm en gevarieerd. Dat deed ze samen met haar man en accordeonist: Dick Veldkamp en met verschillende andere combo's en big bands. Dick & Mary waren enorme fans van Johnny Meijer en werden zo bevriend met Johnny, dat hij 4 keer bij ze heeft gelogeerd, na optredens in Assen en omgeving. Mary trad dan op bij Johnny, voor Jazzclub Assen of andere locaties. Een heerlijke tijd, om nooit te vergeten. Op verzoek van Radio Drenthe, vertaalde ze haar Jazz repertoire naar het Drents, waarvan een CD werd gemaakt. Nu zingt ze nog met begeleiding van Anies Latumaelissa en ''The Embraceable Quintet'', op party's, tuinfeesten e.d.
Anies & Mary ontmoetten elkaar voor het eerst in 1986. Johnny Meijer trad toen op in Assen en Mary & Anies zaten in de begeleidingsband. Met Wes van Wagensveld, Wies Harzevoort en Lou v.d. Waarsenburg. Het werd een bruisende avond.
TV Drenthe heeft een prachtige documentaire gemaakt over Mary en is te zien op ''Mary Veldkamp - Youtube''.
Klik HIER voor Mary Veldkamp op facebook.
Anies Latumaelissa - 1940 Saparua-Maluku
Net als zoveel andere Molukse gezinnen begin jaren 50, kwam Anies op 11 jarige leeftijd in Schattenberg terecht. Ver van hun eigen land moesten zij zich redden met weinig geld in een kil klimaat. Met hulp van zijn vader en zelfstudie, maakte hij zich het gitaarspel eigen. Lessen volgde hij niet, daar was geen geld voor. Het gitaarspel van Anies was georiënteerd op Hawaï muziek. Hij mixte het met de Anbonese klanken, die hij van huis uit zo goed kende. In 1957 richtte Anies samen met 4 andere Molukse jongens; ''The Strolling Players'' op. Een vergoeding kregen ze niet. Ze waren al blij om uit de dagelijkse sleur van het kamp te zijn. In 1961 traden ze op voor het TV programma ''Waar Blijft De Rock''. Tot 1963 bleef de band bestaan. Anies ging daarna als muzikant door en speelde voornamelijk in Jazz formaties, want ook zijn hart ging uit naar de Jazz. Samen met Mary Veldkamp kwamen ze elkaar steeds weer tegen, in veel verschillende formaties; ''The Asser Swinging 8'', ''The Rythm Club'', ''Trio Wes van Wagensveld'', ''All Seasons Kwartet'' en ''The Embraceable Quintet''. Samen traden ze een paar keer op met Johnny Meijer.
Mary & Anies treden nog altijd op als duo of met een quintet, of zoals nu samen met Pieter Bosma.
Pieter Bosma - 1969 Coevorden
Ik ben op mijn 9e accordeon gaan spelen op het accordeon van mijn Opa. Deze vond ik namelijk bij het spelen op zolder bij ons thuis. Opa was niet meer, maar het accordeon van opa had mijn hart gestolen. Na 2 jaar heeft mijn vader een knopaccordeon gehuurd om te kijken of dat iets voor mij was. Ja, dat was het helemaal, met mijn kleine handjes kon ik veel beter alle akkoorden pakken. Les heb ik niet gehad, want ik speelde voortvarend onbevangen alles uit het hoofd en was lekker bezig zonder ambitie. Toen ik 15 jaar was hoorde ik voor het eerst Johnny Meijer spelen, vanaf dat moment wilde ik maar een ding. Net zo kunnen spelen als deze man. Heb me helemaal verdiept in zijn spel en heb mijn vingerzetting wel 4 keer veranderd om maar in de buurt te kunnen komen van wat deze man allemaal kon. Mijn vader heeft in die tijd wel ingezien dat ik toch veel talent had en is gaan speuren naar een goede opleiding in de muziek voor mij. Ik kreeg echter door mijn eigen spel en vingerzetting nergens meer voeten aan de grond. Maar bij elke auditie was de conclusie: Deze jongen komt er wel, dus vooral doorgaan met je accordeon. Heb meerdere malen op uitnodiging van Johnny Meijer in zijn pauzes gespeeld en Johnny had graag gewild dat ik bij hem in de leer zou gaan en noemde mij zijn opvolger. Dit vond ik wel gaaf maar in mijn ogen te veel eer. Rond mijn 20ste heb ik de planning om beroeps te worden in de ijskast gezet, want ik zag wel in dat je als beroeps accordeonist ook geen zeker bestaan kon leiden. Heb in 2007 voor de lol mee gedaan aan de opkomende digitale Roland competitie, ben daar 1e geworden en 3e van Europa. Tegenwoordig werk ik met plezier bij Muziekhuis Dacapo en hoe kan het ook anders..... Afdeling accordeon en ik heb mijn draai gevonden in het repareren stemmen en programmeren van Digitale accordeons.
Klik HIER voor Pieter Bosma op facebook.