Selecteer de taal

Klank 01 NOVAMNationaal Accordeon ConcoursNationaal Accordeon ConcoursLogo Hohner

logo kunstraad CMYK 200x29

logo Scholten-Kamminga fonds

Dankzij de financiële steun van fondsen, sponsors, vrienden en familie kan dit evenement jaarlijks worden georganiseerd.

HohnerVerhoeven WitgoedServiceKüchentreff Stadskanaal   Muziekhuis Da CapoSternVelsibKüchentreff Stadskanaal

woutermatthijs2 300x300pxWouter en Matthijs Vinckers

Hoe is het gekomen dat mensen mij kennen als Wouter de Polkaman? Dit zal komen door de liefde voor de Amerikaanse polkamuziek, die ik veelvuldig bij de etherpiraten hoorde. Zo ben ik aan het verzamelen geslagen en aangezien ik toch accordeon speelde, “polka” gaan spelen. Natuurlijk komt het ook van onze piratenhit “Party Polka” (Ik ben Jan de Polkaman, I’m Wouter the Polkaman).

Duo Jan & Wouter
Ik denk dat het ergens in het jaar 2000 was, dat ik Jan Guns ontmoette. Hij speelde ook accordeon en had voor zich zelf een cassettebandje opgenomen. Ik bood hem aan dat ik dat bandje wel wilde overzetten op CD. De kwaliteit van de band was echter zo slecht, dat ik hem uitnodigde het opnieuw in te spelen bij mij thuis.
Toen Jan bij mij een aantal nummers had ingespeeld, stelde hij voor dat ik ook maar eens mee moest spelen. Zo is het duo "Jan & Wouter" ontstaan. Aan Jan heb ik veel te danken, want door met hem samen te spelen heb ik veel geleerd. Jan is in 2012 op 78 jarige leeftijd overleden.

Platenkoning Jo Swart
Mede door Sander Cinjee van Radio Parkstad ben ik terechtgekomen bij Jo Swart in Valthermond. Jo vroeg of hij nummers van ons op zijn "Originele Piratenhits CD’s" mocht zetten. Ik had mijn antwoord natuurlijk direct klaar! Inmiddels staan we op meer verzamel cd’s, maar een origineel album is er tot nu toe nog niet verschenen (en dat na al die jaren).

De opnames!
Na wat prutsen met opnameapparatuur kreeg ik hulp van mijn toenmalige buurman Diederick Zwagers. Hij had een harddisk-recorder (met de nadruk op "had", want ik heb die later overgenomen) en stelde voor deze te gebruiken voor de opnames. Dat was toch een hele verbetering en zo vroeg ik m’n broertje Matthijs (ja broertje, ook al is hij groter) om eens een gitaarpartij in te spelen. Het is natuurlijk veel leuker om samen muziek op te nemen met zoveel mogelijk echte instrumenten. Er volgden een aantal opnames.

Op de Radio!
Naast de piraten gingen de lokale omroepen onze muziek ook draaien. Ook Theo Guns, die destijds een programma bij Radio Compagnie in Sappemeer had, draaide ons vanaf het begin al. Toen het balletje ging rollen gingen we best wat lokale omroepen bij langs in die tijd. Inmiddels zijn we ook al te gast geweest bij RTV Drenthe en bij Harm Agteresch van Radio Oost. De meeste bekendheid hebben we te danken aan de etherpiraten, die je helaas steeds minder hoort.

De ontmoeting met de Amerikaanse Grootheden
Mede door de "Originele Piratenhits" en de optredens werden Jan en ik steeds bekender. Op een dag in 2003 kreeg ik een telefoontje van Jelse van Studio Denakker. Hij vertelde me dat hij een polkafestival organiseerde met Walter Ostanek, Gaylord & Eddie Klancnik, Frank Spetich, Bob Kravos, Norm Kobal en Bill Ross en andere artiesten. Jelse vroeg me of Jan en ik er wat voor voelden om mee te doen aan dit spektakel. Dat was natuurlijk een droom van ons beiden die uitkwam!
Toen de "polkagiganten" in Nederland waren mocht ik zelfs mee uit eten. Het was een geweldige ervaring om je tussen je "voorbeelden" te begeven, iets dat ik nooit zal vergeten. Zelfs Jan maakte een uitzondering en ging eenmalig mee naar een optreden.

Op het polkafestival ontmoette ik, behalve mijn voorbeelden, ook nog een hele goede accordeonist, namelijk Ruud van der Meulen. Ik stond er echt van te kijken hoe die man kon spelen. Er groeide een vriendschap, maar dat was ook niet zo verwonderlijk. We hadden dezelfde hobby, namelijk polka’s spelen en verzamelen.

Optredens
Na de ontmoeting met de echte polkakoningen was niet alleen ik enthousiast, maar ook mijn broer Matthijs. Hij schafte dan ook al snel een banjo aan en ging druk aan het oefenen. Destijds gingen we samen veel op stap naar feestavonden om daar de polka's ten gehore te brengen. Ook Rudy ging af en toe met ons mee, wat altijd een geweldig geluid gaf met zijn tweede accordeonpartij. Helaas is Ruud in 2013 veel te vroeg op 53 jarige leeftijd overleden.

Ervaringen
Soms snap ik nog niet, dat je als amateur (en dan bedoel ik geen radiopiraat, maar hobby-accordeonist) tussen grote accordeonisten en artiesten staat. Een paar voorbeelden zijn de Polkaparty in 2003, met Lynn Marie op 1 podium, als bijact van die Ursprung Buam, de virtuozen op het Accordeonfestival van Adri Kruijer in Hoogezand en zoals nu op het Internationaal Accordeonfestival Stadskanaal van Jac & Jeanne Puts, of de theatershow “Mooi was die Tijd”. Het zijn allemaal ervaringen die ik nooit weer vergeet. Ook sommige piratenfeesten, zoals die van het TV Team uit Nieuwleusen, of het accordeonfestival in Nieuwolda vergeet je nooit weer. Wat waren dat mooie momenten.

Videoclip
Niet dat het zo nodig moest van mij, maar we hebben (op aandringen van Jo Swart) een dvd-clip opgenomen met onze oude collega Jan “de Polkaman” Guns. Wat hebben we gelachen die middag (ik pas na de stress). Achteraf was het heel leuk om te doen en de ervaring om je zelf terug te zien op TV Oranje is heel apart. De clip is opgenomen door Pedro Winkel in Café Janssen en Janssen te Veendam. De clip is uitgebracht door Jo Swart op een (hoe kan het ook anders) “Originele Piratenhits DVD”.

Vinylsingle
Zelfs voordat de vinylgekte onder de piraten begonnen was, liep ik al met het idee om een vinylsingle op te nemen, maar het kwam er pas in 2009 van. Mede door vader Hans Vinckers, die ook heeft meegewerkt aan de videoclip, kwam ook dit project van de vloer. De opnames zijn door Gerard Schoonebeek opgenomen en voor de begeleiding had ik een drummer en bassist ingehuurd. Johan Corporaal heeft er voor gezorgd, dat de single geperst werd in België. Op de vinylsingle, samen met Rudy en Matthijs, staan “Roseanne Polka” en “Old Timers Polka”.

Liveopname van Blue Skirt Waltz: klik HIER

Kijk ook eens op onze website:  wouterdepolkaman.nl

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.