Selecteer de taal

Klank 01 NOVAMNationaal Accordeon ConcoursNationaal Accordeon ConcoursLogo Hohner

logo kunstraad CMYK 200x29

logo Scholten-Kamminga fonds

Dankzij de financiële steun van fondsen, sponsors, vrienden en familie kan dit evenement jaarlijks worden georganiseerd.

HohnerVerhoeven WitgoedServiceKüchentreff Stadskanaal   Muziekhuis Da CapoSternVelsibKüchentreff Stadskanaal

Matthias Matzke 2013Rik Cornelissen

Rik Cornelissen (1984) wordt gezien als een van de meest innovatieve accordeonisten van Nederland. Door zijn studies Klassieke Muziek, Argentijnse Tango en Jazz weet hij de accordeon neer te zetten als een modern en veelzijdig instrument. Rik is actief als accordeonist, bandleider, componist, arrangeur, docent, programmeur en initiator van Jazz Tour aan de Maas.

Enkele quotes zijn: “He knows how to create a beautiful musical sound regardless of tempi, dynamics and range.…a wonderful, exiting, intense and creative musician” en “A sound-magician with an effortless mastery of his instrument.”

Hij werkte o.a. met Bert van den Brink, Ramon Valle, Teus Nobel, Izaline Calister, Juan Pablo Dobal, Ben van den Dungen, Rob van Kreeveld, Angelo Verploegen, Miranda van Kralingen, Francis van Broekhuizen, Vincent Houdijk, Egon Kracht, Tuur Florizoone en vele anderen. Hij was betrokken in verschillende projecten voor YoOpera, Opera Minora, Opera Zuid en voor o.a. de films Zwartboek (Paul Verhoeven), Van Gogh: een huis voor Vincent (Pim Hoeve) en de theatershow NU! (Mini & Maxi).

Als hoofdvakdocent Accordeon en docent Bandcoaching, Methodiek en Teaching Practice Development is Rik verbonden aan het ArtEZ conservatorium, afdeling Accordion Jazz & Pop, in Arnhem. Een van de weinige plekken in de wereld waar men terecht kan voor een studie jazz accordeon. Hij wordt gewaardeerd voor zijn visie op het instrument en schreef o.a. een artikel voor de 4e editie van Modern Accordion Perspectives (Claudio Jacomucci).

Rik studeerde Klassieke Muziek en Argentijnse Tango (Bachelor, Codarts Rotterdam, 2006) en Jazz & Pop (Master, ArtEZ Arnhem, 2009). Na zijn studie heeft hij 9 maanden door Zuid- en Midden Amerika gereisd, waarna hij in 2011 zijn studie vervolgd aan de Scuola Superiore di Fisarmonica (Urbino, Italië) bij een van ‘s werelds meest vooraanstaande accordeonisten van dit moment; Claudio Jacomucci.

In 2014 debuteerde Rik met het solo-album Traveller, waarbij alle arrangementen van zijn hand waren. Hierin heeft hij, tijdens zijn zoektocht naar de mogelijkheden op accordeon binnen de jazz en latinjazz, zich gericht op een pianistische manier van denken. Deze nieuwe mogelijkheden en klanken zijn karakteristiek voor Riks manier van spelen; introvert, nadenkend, afwachtend, en vervolgens explosief, virtuoos en groovend. “Rik Cornelissen weet de grote dynamische en tonale mogelijkheden van het instrument moeiteloos naar zijn hand te zetten.”

In 2015 bracht hij het album ‘Birds of Paradise’ uit met zijn groep Tocar, in samenwerking met het Radio Filharmonisch Strijkkwartet (nu: Carezza String Quartet). Het album bevat 3 werken van Riks hand en kreeg uitstekende recensies: “Beautiful compositions, a marvelous group sound, interesting solos, an amazing balance between brain and heart!”

TRIFID, wat in 2017 door Rik is geïnitieerd, is een samenwerking met de getalenteerde vibrafonist Vincent Houdijk en bassist Maciej Domaradzki. TRIFID is een ode aan het heelal, de eigen composities zijn mysterieus, kleurrijk en sereen. Hun debuut-album Dreamscape wordt zeer positief ontvangen. Enkele quotes zijn: “New sonic territory explorations, transcending stylist boundaries, sheer magic!” en “Dreamscape’s title certainly suits the album, as the theme holding its songs together acts like some sort of extraterrestrial glue, creating a heavily, ethereal atmosphere. The accordion, vibraphone, and double bass are a trio about as rare as Halley’s Comet, and arouse an equal amount of curiosity.”

Als componist en arrangeur is Riks belangrijkste doel om nieuwe muziek voor accordeon te creëren, voor zowel solo als voor verschillende ensembles en groepen waar hij mee werkt. Zijn composities zijn vaak geïnspireerd door zijn reizen en fascinatie voor natuur en het universum, waarbij hij zweeft tussen stijlen variërend van jazz en klassiek tot Braziliaanse, Argentijnse en andere Zuid-Amerikaanse muziek. Hij heeft tientallen solo-arrangement voor accordeon op zijn naam staan, schreef en arrangeerde voor Tocar en TRIFID een 25-tal composities en publiceerde diverse educatieve stukken voor accordeon.

Website: http://rikcornelissen.com/

Liveopname van Blue Bossa: klik HIER

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.