Selecteer de taal

Klank 01 NOVAMNationaal Accordeon ConcoursNationaal Accordeon ConcoursLogo Hohner

logo kunstraad CMYK 200x29

logo Scholten-Kamminga fonds

Dankzij de financiële steun van fondsen, sponsors, vrienden en familie kan dit evenement jaarlijks worden georganiseerd.

HohnerVerhoeven WitgoedServiceKüchentreff Stadskanaal   Muziekhuis Da CapoSternVelsibKüchentreff Stadskanaal

Matthias Matzke 2013Marieke Kroes (NL)

Marieke Kroes (1986) studeerde klassiek accordeon bij Egbert Spelde aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Enschede (Bachelor) en bij Claudia Buder aan de Musikhochschule Münster (Master). Marieke volgde tijdens haar studie masterclasses bij onder andere Claudio Jacomucci, Hugo Noth en Geir Draugsvoll en studeerde een half jaar als uitwisselingsstudente in Weimar bij professor Ivan Koval. Ze won zowel solistisch als met haar Duo Al Aire verschillende prijzen op het nationaal accordeon concours.

Zowel musicerend als docerend probeert Marieke iedereen kennis te laten maken met de vele (soms onbekende) mogelijkheden van het accordeon. Marieke concerteert zowel solistisch als in kamermuziekverband. Haar vaste ensembles zijn Trio Vernice (zang, accordeon, cello), Rapid Lemon (accordeon, zang, contrabas, blokfluit, klarinet), Duo Connex (zang, accordeon) en Duo al Aire (accordeon, cello). Met dit laatste duo ontving ze een beurs en een plaats in de concertreeks Live Music Now van de Yehudi Menuhin stichting. Ze speelde met verschillende orkesten waaronder het BBC Philharmonic Orchestra. Marieke geeft accordeonles in Kunstgebouw Leusden, Musikschule Steinfurt (Dld) en Musikschule Coesfeld (Dld).

Visie: Op de vraag wat haar visie is op (klassieke) muziek in het algemeen en de rol van haar instrument binnen dit kader, antwoordt zij het volgende: ‘Elke compositie vertelt zijn eigen verhaal, roept zijn eigen beelden op en schetst zijn eigen atmosfeer. Een muzikant interpreteert, is een tussenpersoon, een vertoner van de beelden en verteller van de verhalen die achter de noten schuilen.
Er zijn zoveel verhalen, zoveel klanken, zoveel stijlen, zoveel verschillende idiomen, en voor mij is het accordeon het instrument bij uitstek om al deze verschillende aspecten te verbinden. Omdat het accordeon een toetsinstrument is, kan meerstemmige muziek gespeeld worden, volle harmonieën, doordat het ook een blaasinstrument is, kan een toon naar believen gevormd worden en zich ontwikkelen.

Muziek die origineel voor het accordeon geschreven is verbindt al deze factoren natuurlijk op een manier die optimaal bij het instrument past. Maar het accordeon is zo’n jong instrument en de muziekgeschiedenis heeft zo’n schat aan literatuur voortgebracht voordat het accordeon bestond, dat we toch gek zouden zijn als we niet uit die bron zouden putten. Met respect voor de tijd waaruit een compositie stamt, de componist en het instrument waarvoor oorspronkelijk gecomponeerd werd, kunnen werken voor klavecimbel, piano, orgel, koor of strijkinstrumenten op het accordeon opnieuw worden ingekleurd.’ in de hoogste afdeling en een eerste prijs in de eredivisie.

Website: https://www.mariekekroes.nl/

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.